Friday, February 26, 2010

Oh spaghetti....oh Laksa Johor

Salam ziarah,


Chef Michael Smith...anda kenal siapa? We really adore him...he such a good chef and sangat cool...! Tidak bebel banyak-banyak..tidak juga merapu meraban...yang penting tidak menari nari dan menyanyi nyanyi di dapur..hee.. Sangat tenang dan selamba dia beraksi in his own kitchen. Saya sangat idamkan storeroom seperti dia...sangat kemas dan tersusun rapi.., he managed well and puts all the dry ingredient in bottles, canning jars or even in plastic zip baggies..Petang itu, chef Michael Smith  in actions with his wonderful recepi, Spaghetti Carbonara....uhhhh..lama tak makan tu..!..

 
Chef Michael Smith

Bila tengok spaghetti.., saya teringat Laksa Johor. ..marvellous..!. Semestinyalah laksa johor air tangan emak..! Lama rasanya tak makan laksa johor. Kali terakhir menikmatinya waktu mengidam masa pregnant dulu. Itupun lepas telefon emak dan bagitahu dia sedang masak laksa johor..! Esoknya...saya masak laksa ikut syok sendiri. Tiada had dan juga sukat-sukat. Yang penting dapat makan banyak-banyak..haloba oi..!..huhu.. Orang kata bila mengidam baby yang nak makan. Itu sebab masak ikut kata baby..hahaha..Dah bagi jiran sebelah  menyebelah pun masih banyak lagi. B kata ni baby mesti montel gila sebab makan spagetti ibu. Sudahnya kami makan Laksa Johor sampai la ke malam..masak tak ingat dunia oi !..

Teringat waktu kecil dulu, saya suka tolong emak tumbuk ikan tenggiri yang dah siap direbus dalam lesung batu. Emak banyak kali pesan..jangan curi makan ikan tu ok..!..huhu..sedap ikan tenggiri kene tumbuk tau!..Lepas tu kerja saya blend lagi banyak-banyak kali tulang temulang ikan untuk mendapatkan stok ikan itu pula. Its quite complicated to prepare this lovely dish..Banyak keje beb nak bikin laksa johor . All the condiments  that comes from fresh ulam-ulam should be finely shredded...sangat time consuming!!!..HARUS ada sambal belacan untuk meng'ummphh' kan lagi laksa ini dan seterusnya menambahkan lagi berat badan si pemakan..huahuahua.


 
 Laksa Johor's condiments..
: Daun kesum
 : Kacang panjang
 : Timun.
: Taugeh
: Hirisan limau kasturi
: Sambal belacan yang power


 
Sure punye emak komen cara saya potong timun ni....huhu


Alamak..! spaghetti tak nampak pulak..

My Laksa Johor...



Chef Michael Smith...u should try this Laksa Johor....;!



airtangan:

3 comments:

  1. aduuhhh!!! menyelerakan itu laksa johor.. next time kalau mengidam laksa johor nak rasa air tangan hanee lah hehehe...

    ReplyDelete
  2. cara potong timun salah tu wak! hehe... laksa johor kene potong cara lain, tak bleh julienne gitu...

    ReplyDelete
  3. hahaha..i tau mesti ade yg tegur punya..!
    Mana leh main2 ngan culinarian beb..!
    Huhu..i malas nak buat pusing nipis-nipis timun tu....julienne sudeh
    Comfirm mak i pun akan tegur cam u
    hahahah...

    ReplyDelete