Thursday, January 21, 2010

Oh ikan merah

Ok..hari ini sangat best!
Dah 2 hari saya tunggu untuk ini. Akhirnya ada juga rezeki nak merasa ikan marah merah sabah ni. Selalu dengar cik mas cerita dia masak ikan merah. Suami dia siang ikan merah. Suami dia beli ikan merah. Oh..,B tak pernah beli pun ikan merah. Tapi selalu beli ikan kerusi kerisi kegemaran mak bapak hanna ni. Memang sedap ikan kerisi..sangat manis dan sangat praktikal untuk dimakan bolehkan tulis praktikal tu..? Yang paling penting senang nak bagi suap hanna makan. Tak la susah sangat nak ceraikan isi ikan kerisi tu. Memang sangat praktikal sekali untuk bagi baby makan lagi-lagi yang baru masuk gigi 4 batang..haha.Tapi..the worst part ikan kerisi ialah....nak buang or kikis dia punya sisik. Aiyooo..kene pakai apron dan kerut-kerut muka bagi halang sisik terbang sana sini hinggap kat baju i. Dan paling tak suka bila sisik lekat kat pipi or dahi...rasa sangat fail siang ikan dan tak tahu bagaimana menjadi seorang gadis desa. Nak tambah lagi, yang ayu.Tapi tak pe, kalau sisik lekat B selalu tolong kopek...heeeee. Eh eh..bukan ikan ni yang saya nak ceritakan. Tapi....ikan merah...haha..bagi kaler supaya penulisan lebih dramatik..boleh??

Jangan tanya kenapa ikan ni tak warna merah. tapi warna kelabu asap camtu. Ikan ini pun sangatla sedap sekali bila ada orang yang tolong masak untuk kami sekeluarga.Tapi saya jugaklah yang kene masak. Takkan nak suruh emak pulak yang jauh kt tanah malaya tu. Ok..tidak mengapalah. Kene masak bagi sedap. Ikan ni sekilo nak tahu berapa..? cuba teka sekarang..jangan malas eh! Salah! semua tu salah...
Sekilogram = RM7.00..adala dalam 4 ekor..Bagi saya..sangatttt murah dan berbaloi-baloi. Semestinya ikan merah ini jugak fresh dari ladang  laut..Waktu entry ni di buat, ikan-ikan ni masih lagi dok molek-molek dalam fridge. Esokla masak.Tapi..tak tau nak masak ape. Ahh..esokla fikir.

Mari tonton:

Ikan merah yang paling besar tu hanna punya tau

    Ready untuk disiang

U see...insang pun masih berlendir lagi..

Mata bersinar dan galak lagi tuuu



Dengan ini saya labelkan ikan ini SANGATSEGAR.  
warna hijau merujuk kepada segar kan?
Terima kasih pada Ustaz Hasrul, bapa kepada aisyah. Nanti boleh la kami order lagi okay...;)


Ngantuk sudah...sambung lain masa.
daaaaaaaaaaaaaa

 
withlove;


No comments:

Post a Comment